Suomalaiset yritykset tuovat ensimmäisinä maailmassa markkinoille hyönteisproteiinilla kasvatettuja kirjolohituotteita

Erikoiserä Kalaonni Arkinen -kirjolohifilettä saatavilla vain kahden viikon ajan

Suomalaiset kuluttajat pääsevät ensimmäisinä maailmassa nauttimaan uudella kestävällä tavalla kasvatetusta kirjolohesta. Kirjolohen rehureseptissä on käytetty uudella teknologialla valmistettua hyönteisproteiinia, jolla on pieni ympäristöjalanjälki. Vain kahden viikon ajan saatavilla oleva erikoiserä Kalaonni Arkinen -kirjolohifilettä tuo ruokapöytiin herkullisen ja vastuullisesti tuotetun kalan, joka on tulos neljän suomalaisen yrityksen innovatiivisesta yhteistyöstä.

Kirjolohituotteet saatavilla kuluttajille ensimmäisenä maailmassa huhtikuussa

Yhteistyö on kala-alalla ainutlaatuinen. Se sisältää käytännössä koko kalaketjun: raaka-ainetoimittajan, rehuvalmistajan, kalankasvattajan, kalatukun ja lopuksi vielä kaupan sekä kuluttajan. Vuonna 2024 yritykset testasivat ensimmäistä kertaa maailmassa konseptin, jossa osa perinteisistä kirjolohen rehuraaka-aineista korvattiin hyönteisproteiinilla ja lopputuote tuodaan markkinoille erikoiseränä. Kirjolohet on kasvatettu Taivalkoskella Kalankasvatus Vääräniemellä ja Kalavapriikki vastaa tuotteiden tuomisesta markkinoille. Yhteistyössä ovat mukana lisäksi hyönteisproteiinituottaja Volare ja ainut suomalainen kalanrehujen valmistaja Alltech Fennoaqua.

“Asiakkaamme arvostavat vastuullisia valintoja, mutta ennen kaikkea ruoan tulee olla laadukasta ja maistuvaa. Olemme ylpeitä voidessamme tarjota jotain uutta ja kiinnostavaa kuluttajille”, kertoo Kalavapriikin toimitusjohtaja Jari Korhonen.

Erikoiserä Kalaonni Arkinen -kirjolohifileitä on saatavilla kaupoissa ympäri Suomen 7.4.2025 alkaen. Fileet tunnistaa siitä, että niiden eränumero alkaa TRR74.

Hyönteisproteiini on kestävä ja kotimainen vaihtoehto kalanrehuun

Volare tuottaa hyönteisproteiinijauhetta hyödyntäen elintarviketeollisuuden sivuvirtoja.

“Hyönteiset ovat osa lohikalojen luonnollista ruokavaliota ja Volarella on ainutlaatuinen tuotantotapa, joka säästää energiaa, on fossiilivapaa ja eikä tuota lainkaan sivuvirtoja tai jätettä,” korostaa Jarna Hyvönen, Volaren kaupallinen johtaja.

Rehuraaka-aineilla on tärkeä rooli kalankasvatuksen ympäristövaikutuksen pienentämisessä ja siksi on tärkeää kehittää kestäviä ja kiertotalouteen perustuvia rehuja kaloille. Volaren teknologialla sivuvirrat pystytään pitämään ruokaketjussa esimerkiksi polttamisen sijaan, ja samalla voidaan korvata kaukaa tuotavia proteiinikonsentraatteja ympäristöystävällisellä vaihtoehdolla.

Kokeilusta jatkuvaan yhteistyöhön

Volare tuottaa tällä hetkellä hyönteisproteiinia koetehtaallaan Hyvinkäällä ja suunnittelee parhaillaan ensimmäistä teollisen mittakaavan tehdasta Suomeen. Suuren laitoksen toteutuminen mahdollistaa yhteistyön laajentamisen merkittävästi.

“Meille on todella tärkeää viedä alaa vastuullisesti eteenpäin ja haluamme olla mukana tulevaisuuden raaka-aineiden kehitystyössä ja Volaren kaltaisten Suomalaisten startup-yritysten avittamisessa kohti suurempia tuotantovolyymeja. Yhteistyö on sujunut valtavan hienosti ja kaikki me mukana olevat yritykset haluamme jatkaa ja laajentaa sitä”, toteaa Tomi Kantola, Alltech Fennoaquan toimitusjohtaja.

”Tulevaisuudessa hyönteisproteiini voisi olla yksi osa kestäviä ja kiertotalousperiaatteita edistävien kalanrehujen reseptejä. Volaren tapauksessa raaka-aine olisi vielä kotimasta ja meillä on suuri tahtotila saada raaka-aineita yhä enemmän läheltä. Tämä paitsi tuo ympäristöhyötyjä myös tukee proteiiniomavaraisuutta ja työllisyyttä Suomessa”, Kantola jatkaa.

Yhteyshenkilöt:

Alltech Fennoaqua
Tomi Kantola, toimitusjohtaja
Phone: +358 50 653 04
Email: tomi.kantola@fennoaqua.com

Volare
Jarna Hyvönen, kaupallinen johtaja
Phone: +358 50 530 2965
Email: jarna@volare.fi

Vääräniemi Kalankasvatus
Kari Vääräniemi, toimitusjohtaja
Phone: +358 40 720 9392
Email: kari@vaaraniemi.net

Kalavapriikki
Jari Korhonen, toimitusjohtaja
Phone: +358 50 543 8163
Email: jari.korhonen@kalavapriikki.fi


Alltech Fennoaqua:
Alltech Fennoaqua Oy on suomalainen kalanrehuvalmistaja, joka on erikoistunut kestävää kehitystä edistäviin rehuihin. Fennoaqua keskittyy korkealaatuisten rehujen valmistukseen ja innovatiivisten ratkaisujen tarjoamiseen kalankasvattajille. Me Fennoaqualla luotamme ammattitaitoon, emme tuuriin. Osaamisellamme autamme kalankasvattajia tuottamaan ravitsevaa ruokaa kestävästi, tehokkaasti ja taloudellisesti, samalla painottaen eläinten hyvinvointia ja ympäristön kunnioittamista.

Volare:
Volare on suomalainen VTT-lähtöinen teknologiayritys, joka muuttaa elintarviketeollisuuden sivuvirrat kestäväksi hyönteisproteiiniksi, -öljyksi ja -lannoitteiksi teollisessa mittakaavassa. Volaren tuotteet korvaavat ympäristölle haitallisia vaihtoehtoja ja tekevät ruokajärjestelmästä kiertotalouteen perustuvan. Vuonna 2021 perustetulla yrityksella on demonstraatiolaitos Hyvinkäällä ja yritys aloittaa ensimmäisen teollisen mittakaavan laitoksen rakentamisen vuonna 2025.

Kalankasvatus Vääräniemi:
Kalankasvatus Vääräniemi Oy on uhanalaisten istukaskalojen ja vastuullisen ruokakalan kasvattaja. Yritys on työllään mukana vahvistamassa Suomen luonnonkalakantoja ja luomassa parempia apajia kalastajille.

Kalavapriikki:
Kalaruokatalo Kalavapriikki Oy on kotivesien parhaimman laatukalan ja kestävän ruokakulttuurin lähettiläs. Yhtiö tuottaa puhdasta ja maukasta kalaruokaa suomalaisesta kalasta ilolla, ympäristöä ja käsityöperinteitä kunnioittaen.

Lue lisää testiyhteistyöprojektin alkuvaiheista.